Currywurst ja ranskalaiset
Currywurst-kastikkeen resepti perustuu perinteiseen berliiniläiseen Herta Heuwerin reseptiin vuodelta 1949. Tähän sopii parhaiten Innalanmäen tilan bratwurst, mutta myös muut makkarat sopivat loistavasti!
Currywurst:
- 1 pkt Innalanmäen Tilan bratwurstia, chorizoa tai grilleriä
- 1 iso sipuli
- 1 reilu rlk curryjauhetta
- 2 tl paprikajauhetta
- 1 tl chilijauhetta
- 1 tlk tomaattimurskaa
- 1 dl ketsuppia
- 2 tl Dijon-sinappia (tai muuta vahvaa sinappia)
- 1 rlk sokeria
- 3 rkl Worcestershire-kastiketta
- öljyä paistamiseen
- suolaa
- pippuria
Hienonna sipuli ja lisää paistokasariin. Kuullota sipulia öljyssä, kunnes se on pehmeää. Lisää tämän jälkeen curry-, paprika-, ja chilijauhe ja paista hetki sekoittaen, näin mausteiden maku syvenee. Lisää tämän jälkeen tomaattimurska, ketsuppi, Dijon-sinappi, sokeri ja Worcestershire-kastike. Sekoita hyvin ja kiehuta miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Tarkoitus on, että kastike on paksuhkoa, mutta lisää vettä tarvittaessa. Kun kastike on paksua, maista ja tarkista maku. Lisää suola ja pippuri. Tässä vaiheessa voit lisätä myös curryä tai chiliä makusi mukaan. Aja kastike sauvasekoittimella tasaiseksi.
Paista makkaroihin grillissä tai pannulla hyvä väri ja leikkaa sopiviksi paloiksi. Kaada kastiketta makkaran päälle ja ripottele pinnalle hiukan curryä. Tarjoile ranskalaisten ja lehtikaalisipsien kanssa.
Ranskalaiset:
- perunaa
- öljyä
- suolaa
Pese perunat kunnolla ja leikkaa pitkittäin tikuiksi. Laita ne likoamaan kylmään veteen vähintään tunniksi. Kaada tämän jälkeen vesi pois ja kuivaa perunat. Laita kulhoon ja pyörittele perunat öljyssä. Lisää jo tässä vaiheessa mukaan suola – se tarttuu perunoihin paremmin! Paista rapeiksi joko uunissa (225 °C n. 30-35min) tai AirFryerissä (200 °C n.25min). Mausta vielä tarvittaessa suolalla.
Lehtikaalisipsit:
- lehtikaalia
- öljyä
- suolaa
Pese lehtikaalit ja kuivaa ne huolellisesti. Revi sopiviksi paloiksi ja laita kulhoon. Pyörittele öljyssä. Lisää mukaan myös suola. Paista uunissa (n. 150 °C) tai AirFryerissä (160 °C) kunnes ne ovat rapeita ja saaneet väriä. Mausta vielä tarvittaessa suolalla.