Pihviä kolmella tapaa

 Sous vide -tekniikka:

Leikkaa liha n. 2-3cm paksuiksi pihveiksi ja laita vakuumipusseihin, siten että pihvit eivät ole päällekäin. Vakumoi pussit ja lämmitä vesi Sous Videellä 55-asteiseksi (medium) ja laita vakuumipussit kokonaan veteen. Kypsytä Sous Videessä 2,5-3h (2cm=2,5h; 2,5cm=2,75h; 3cm=3h). Ota pussit pois vedestä ja laita hetkeksi kylmään veteen, älä avaa vielä pusseja. Tällä tavoin viilennetään lihan pinta paistoa varten. Ota lihat pois pussista ja kuivaa ne huolellisesti. Mausta suolalla ja pippurilla. Lämmitä pannu tulikuumaksi ja paista pihvejä öljy-voi seoksessa n. 20sek per puoli tai siten, että saavat hyvän värin pintaan. Tarkoituksena on vain paistaa pinta, ei enää kypsentää, siksi pannun tulee olla erittäin kuuma. Ota pihvit pannulta ja mausta vielä hiukan suolalla ja pippurilla. Nyt pihvit ovat valmiita tarjoiltavaksi, vetäytymistä ei Sous Vide -tekniikassa tarvita. Huomio! Ennen Sous Videe kypsennyksen aloitusta kannattaa tutustua aiheeseen tarkemmin, jotta kokkaaja on perillä tekniikkaan liityvistä turvallisuustekijöistä.

Paistaminen + uuni, lihamittarilla:

Ota liha vähintään puoli tuntia ennen kypsennystä huoneenlämpöön ja leikkaa n. 2-3cm paksuiksi pihveiksi. Kuumenna uuni 100-120 asteiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla ja kuumenna pannu kuumaksi. Paista pihvien pintaan hyvä väri öljy-voi seoksessa, noin 1 min per puoli. Laita pihvit uunin kestävään astiaan ja laita lihamittari yhteen pihviin. Laita pihvit uuniin ja paista kunnes lihamittari näyttää 52 astetta. Vetäytyessään sisälämpö nousee vielä muutaman asteen, eli sisälämpö tavoite on 55 astetta (medium). Anna pihvin vetäytyä foliossa tai ilman noin 10 minuuttia. Mausta vielä lopuksi suolalla ja pippurilla.

Pelkkä pannulla paisto:

Ota liha vähintään puoli tuntia ennen kypsennystä huoneenlämpöön ja leikkaa n. 2-3cm paksuiksi pihveiksi. Mausta suolalla ja pippurilla ja kuumenna pannu kuumaksi. Lisää öljy ja voi. Paista pihviä tulikuumalla pannulla kääntelemättä siihen asti kunnes pihvin päälle nousee lihasnestettä. Käännä pihvi ja paista suurinpiirtein sama aika. Paistamiseen kuluu karkeasti aikaa minuutti per sentti per puoli (eli 2cm pihvin paistoon kuluu aikaa yhteensä n. 4 minuuttia). Kokeile vielä sormella pihvin pintaa, jos se tuntuu todella löysältä, jatka paistoa vielä hetki, jos pihvi on jo kiinteytynyt hiukan, pihvin kypsyys on medium. Anna pihvin vetäytyä foliossa tai ilman noin 10 minuuttia. Mitä paksumpi pihvi, sitä kauemmin kannattaa pihvin antaa vetäytyä. Mausta vielä lopuksi suolalla ja pippurilla.

Vinkit:

Voit lisätä pannulla valkosipulia sekä timjamia antamaan makua. Nämä kannattaa lisätä paiston loppuvaiheessa, jotta ne eivät pala. Lisäksi voit lusikalla penslata pihvejä öljy-voi seoksella paiston loppuvaiheessa.

Jos haluat lisätietoja Sous Videstä kannattaa vilkaista Sous Vide Suomi -yhteisö Facebookista. Lisätietojen haaliminen kannattaa, koska Sous Videhen liittyy paljon erilaista tietoa. Törmätään siellä!

Resepti ja kuvat Markus Leppioja