Suolaiset letut

Lettutaikina:

  • 3 munaa
  • 5 dl maitoa
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • n. 1 tl suolaa
  • 0,5 dl öljyä/rasvaa
  • ripaus sokeria

Kastike:

  • 0,5 kg Innalanmäen ylämaannaudan jauhelihaa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 sipuli
  • 1 paprika
  • chiliä / 1 tl srirachaa
  • 2 rlk punaviinietikkaa / 2 dl punaviiniä
  • reilu 1 rkl tomaattipyrettä
  • n. 1/2 pkt koskenlaskijaa
  • suolaa
  • pippuria
  • rypsiöljyä
Lisäksi:
  • 200 g pinaattia
  • sitruunamehua
  • juustoraastetta
  • ruohosipulia
  • lehtipersiljaa
  • creme fraichea

 

Tee ensin lettutaikina. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa munien rakenne rikki. Lisää taikinaan maito, sokeri ja suola. Lisää mukaan jauhot ja vatkaa tasaiseksi. Anna turvota huoneenlämmössä sen aikaa kun kastike valmistuu tai 30-60 minuuttia.

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuutioi paprika. Kuumenna pannu, lisää hiukan öljyä ja laita pinaatti paistumaan. Pinaattia ei tarvitse ruskistaa – pinaatti on valmista kun siitä on suurimmat nesteet haihtuneet. Lisää pinaatteihin hiukan suolaa ja sitruunamehua. Laita sivuun odottamaan. Ruskista sen jälkeen jauheliha pannulla tilkassa öljyä. Kun jauheliha on ruskistunut kunnolla, lisää suolaa ja pippuria ja laita se sivuun odottamaan. Lisää pannulle hienonnettu sipuli ja valkosipuli sekä paprika. Kuullota siten, että pehmenevät hieman. Lisää tämän jälkeen tomaattipyree ja kuullota vielä hetki. Lisää pannulle punaviini (tai punaviinietikka ja n. desilitra vettä). Anna kiehahtaa. Lisää tämän jälkeen jauhelihat ja sekoita kunnolla. Voit lisätä tarvittaessa nestettä. Lisää koskenlaskija kuutiona mukaan ja anna sulaa kastikkeeksi. Tarkoitus on, että kastike on paksua, jotta letut pysyvät hyvin kasassa. Lisää samalla oman makusi mukaan chiliä tai srirachaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Lisää lopuksi kastikkeen joukkoon hiukan hienonnettua ruohosipulia.

Paista lettu kullanruskeaksi voissa muurikalla tai pannulla. Kun olet kääntänyt letun ensimmäisen kerran, lisää keskelle hiukan pinaattia ja jauhelikastiketta. Ripottele kastikkeen päälle
juustoraaste. Taita letun reunat keskelle siten, että täyte jää letun sisään. Käännä vielä kerran ja paista hetki. Nosta lettu lautaselle, ripottele päälle ruohosipulia ja lehtipersilijaa. Tarjoile creme fraichen ja raikkaan salaatin kera. Voit kokeilla creme fraichen sijasta myös esimerkiksi tsatsikia!

Vinkki! Täytteet voi tehdä valmiiksi ja ottaa retkelle mukaan. Paista letut paikan päällä muurikalla tai retkipannulla. Täytteen ollessa viileää anna kuumentua hiukan kauemmin. Suolaiset letut onnistuvat myös loistavasti muurikalla!

Resepti: Markus Leppioja