Smörrebröd

Smörrebröd:

– 8 siivua vuokaleipää
– 2-3 suolakurkkua
– 3-4 keitettyä kananmunaa (kova tai puolikova)
– 0,5-1kg Innalanmäen ylämaannaudan sisäpaistia tai paahtopaistia
– 1 ruukku romainesalaattia
– kirsikkatomaatteja
– ruohosipulia

Pikkelöity punasipuli:

– 2-4 punasipulia
– 1 dl valkoviinietikkaa
– 2 rkl punaviinietikkaa
– 2 dl ruokosokeria tai sokeria
– 3 dl vettä

Piparjuurikastike:

– n. 1 rkl raastettua piparjuurta
– 1-2 tl Dijon -sinappia
– pippuria
– suolaa
– ripaus sokeria tai hiukan hunajaa
– 1 prk (150-200g) creme fraichea
– (sitruunamehua)

Sisäpaisti:

Ota liha tuntia ennen kypsennystä huoneenlämpöön. Kuivaa liha huolellisesti ja poista tarvittaessa kalvot. Paista pannulla öljyssä (tai öljyvoiseoksessa) hyvä väri paistiin ja laita uuninkestävään astiaan. Rouhi suolaa ja pippuria joka puolelle lihaa, ja aseta lihamittari lihaan. Paista n. 100 asteisessa uunissa, kunnes sisälämpö on 55-58 astetta (medium). Muista, että vetäytyessä lihan sisälämpö nousee vielä hiukan. Jos pidät kypsemmästä paistista sisälämmön tulee olla yli 60, jopa 65 astetta. Ota liha pois uunista, lisää vielä hiukan suolaa ja pippuria. Jätä liha vetäytymään 30-60 minuutiksi. Leikkaa ohuita siivuja terävällä veitsellä ja ripottele siivujen päälle halutessasi vähän suolaa ja pippuria. Sisäpaistin voi tehdä jo edellisenä päivänä, leivissä paisti tarjoillaan kylmänä. Tällöin voit leikata paistin vasta ennen tarjoilua.

Piparjuurikastike:

Kuori piparjuuri ja raasta siitä noin 1 ruokalusikallinen kulhoon. Lisää kulhoon Dijon -sinappi (tai muu vahva sinappi) ja creme fraiche. Sekoita ainekset hyvin ja lisää vielä mustapippuria, ripaus suolaa ja sokeria (tai hunajaa). Halutessasi voit lisätä myös hiukan sitruunamehua. Tarkista maku. Sekoita hyvin ja jätä maustumaan jääkaappiin, vähintään muutamaksi tunniksi. Tämänkin voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä. Huomaa, että kastikkeen maku voimistuu jääkaapissa.

Pikkelöity punasipuli:

Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi tai puolirenkaiksi. Laita sivuun odottamaan. Lisää kattilaan etikat, vesi ja sokeri ja anna kiehahtaa siten, että sokeri on liuennut. Lisää punasipulit joukkoon ja keitä muutama minuutti. Ota kattila pois liedeltä ja anna liemen ja sipuleiden jäähtyä. Kaada kattilan sisältö puhtaaseen purkkiin. Pikkelöityä punasipulia säilytetään jääkaapissa, anna maustua vähintään muutama tunti ennen käyttöä. Tämänkin voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Kokoamisohje:

Leikkaa leivät paksuhkoiksi viipaleiksi. Lisää pohjalle reilusti piparjuurikastiketta. Nosta pestyt ja kuivatut romainesalaatin lehdet leiville, salaattia saa olla reilusti! Leikkaa suolakurkut pitkittäin ohuiksi siivuiksi ja lisää leiville. Rullaa lihasiivut tiiviiksi rulliksi ja lisää suolakurkkujen päälle. Siivuta pestyt kirsikkatomaatit ja keitetyt kananmunat. Lisää molemmat leivälle. Lisää reilusti pikkelöityä punasipulia koko komeuden päälle ja viimeistele vielä silputulla ruohosipulilla. Leipien kokoaminen on omasta luovuudesta kiinni, eli kokeile rohkeasti! Kaikkia täytteitä saa olla reilusti ja leivän on tarkoitus olla runsas. Tämä leipä syödään haarukalla ja veitsellä.

Resepti: Markus Leppioja